pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki

Autor książki:

Ksawery Burski

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Akademickie DIALOG
Rok wyd.: 2021
Oprawa: miękka
Ilość stron: 414 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788380028586
ISBN: 978-83-8002-858-6
Data: 2021-03-22
53.62 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.

Trudno jednak mówić o jednej "kuchni chińskiej", gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, "niebiańskich" dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.

Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu - korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!

Książka "Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki" - Ksawery Burski - oprawa miękka - Wydawnictwo Akademickie DIALOG. Książka posiada 414 stron i została wydana w 2021 r. Cena 53.62 zł. Zapraszamy na zakupy!