Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki
Ksawery Burski
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Akademickie DIALOG |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 414 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788380028586 |
ISBN: | 978-83-8002-858-6 |
Data: | 2021-03-22 |
Opis książki:
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.
Trudno jednak mówić o jednej "kuchni chińskiej", gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, "niebiańskich" dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.
Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu - korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
Książka "Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki" - Ksawery Burski - oprawa miękka - Wydawnictwo Akademickie DIALOG. Książka posiada 414 stron i została wydana w 2021 r. Cena 53.62 zł. Zapraszamy na zakupy!