pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Toskania

Autor książki:

Magdalena Ciach-Baklarz

Dane szczegółowe:
Wydawca: Pascal
Rok wyd.: 2025
Oprawa: miękka
Ilość stron: 160 s.
Wymiar: 115x190 mm
EAN: 9788383174655
ISBN: 978-83-8317-465-5
Data:2025-03-13
Cena wydawcy: 36.99 zł zapowiedź

Opis książki:

Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt Kraina winnic i cyprysowych alei Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti? Który florencki plac jest najpiękniejszy? Gdzie odbywa się LEroica - niezwykły kolarski wyścig? Skąd pochodzi słynny biały marmur, z którego powstał David Leonarda da Vinci? Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu! Dolina Val d Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii. Magdalena Ciach-Baklarz autorka bloga Italia poza szlakiem Ribollita Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień - wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.

Książka "Toskania" - Magdalena Ciach-Baklarz - oprawa miękka - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2025 r.