
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pascal |
Rok wyd.: | 2025 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 115x190 mm |
EAN: | 9788383174655 |
ISBN: | 978-83-8317-465-5 |
Data: | 2025-03-13 |
Opis książki:
Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt Kraina winnic i cyprysowych alei Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti? Który florencki plac jest najpiękniejszy? Gdzie odbywa się LEroica - niezwykły kolarski wyścig? Skąd pochodzi słynny biały marmur, z którego powstał David Leonarda da Vinci? Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu! Dolina Val d Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii. Magdalena Ciach-Baklarz autorka bloga Italia poza szlakiem Ribollita Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień - wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.
Książka "Toskania" - Magdalena Ciach-Baklarz - oprawa miękka - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2025 r.