Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia
Urszula Jarecka, Anna Wieczorkiewicz
(red.)Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | IFiS PAN |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 450 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788376830926 |
ISBN: | 978-83-7683-092-6 |
Data: | 2015-02-24 |
Opis książki:
Teksty zebrane w książce "Terytoria smaku" pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie - spory, konflikty, więzi - przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienne i banalne, mogą stanowić o ścieraniu się i walce różnych tendencji i różnych wartości: tradycji i nowoczesności, lokalności i globalności, postu i karnawału, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w analizie kultury współczesnej i jej charakterystycznych cech. z recenzji prof. dr hab. Elżbiety Tarkowskiej
Książka "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia" - Urszula Jarecka, Anna Wieczorkiewicz (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo IFiS PAN. Książka posiada 450 stron i została wydana w 2014 r.