pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Teoria smaku w dziełach sztuk pięknych

Autor książki:

Euzebiusz Słowacki

Dane szczegółowe:
Wydawca: UNIVERSITAS
Oprawa: miękka
Ilość stron: 126 s.
Wymiar: 210x297 mm
EAN: 9788324203222
ISBN: 83-242-0322-2
Data:2001-01-05
Cena wydawcy: 13.60 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Euzebiusz Słowacki (1773-1814) - teoretyk i historyk literatury, dramaturg, tłumacz, ojciec Juliusza.

Książka "Teoria smaku w dziełach sztuk pięknych" - Euzebiusz Słowacki - oprawa miękka - Wydawnictwo UNIVERSITAS.

Spis treści:

Rozdział I. Nauki wyzwolone, czyli piękne, są naśladowaniem pięknej natury. Najwyższa doskonałość w zmysłowym wystawieniu jest ich celem
§ l,. Co są nauki wyzwolone, czyli piękne? co piękne sztuki? Ich początek. Dlaczego nazywamy je pięknymi? Ich różnica
§ 2. Postępek w pięknych naukach i sztukach zależy od obszerniejszego rozwijania się władz duszy, a szczególniej imaginacji. Co jest imaginacja? Co geniusz?
§ 3. Natura jest przewodnikiem, źrzódlem i materią nauk pięknych.
§ 4. Nauki piękne w swoich naśladowaniach i dziełach nie trzymają się ściślej prawdy, ale tylko prawdopodobieństwa.
S 5. O wzorze idealnym.
§ 6. Najwyższa zmysłowa doskonałość, to jest najdoskonalsze zmysłowe wystawienie, jest jedynym śrzodkiem, którego w tworach swoich używają piękne nauki i sztuki.
§ 7. Smak jest przewodnikiem geniuszu i imaginacji: jego teoria jest teorią nauk i sztuk pięknych.
§ 8. Smak jest więcej niż proste wrażenie od zmysłów duszy przesiane: jest to uczucie wewnętrzne, które zależy od imaginacji i rozwagi. Może się rozebrać na pewne początki.

Rozdział II. Teoria smaku.
§ l. O piękności.
§ 2. O uczuciu albo smaku nowości.
§ 3. O uczuciu wielkości i gómości.
§ 4. O uczuciu, czyli smaku naśladowania.
§ 5. O harmonii.
§ 6. O gracji.
§ 7. O śmieszności.
§ 8. O uczuciu, czyli smaku moralnym.
Dokończenie.

Rozdział III
§1. O ukształceniu, przymiotach i wpływie smaku.
§ 2. O czułości smaku.
§3. O delikatności smaku.
§ 4. O trafności smaku.
§ 5. O związku smaku z krytyka.
§ 6. O przedmiotach smaku i korzyści z jego wydoskonalenia.
§7. Ile smak ma wpływu do obyczajów i namiętności.