pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Technologia kiszenia biomasy na cele paszowe i biogaz rolniczy

Dane szczegółowe:
Wydawca: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Rok wyd.: 2017
Oprawa: twarda
Ilość stron: 199 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788309011026
ISBN: 978-83-0901-102-6
Data: 2017-07-05
Cena wydawcy: 50.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

W monografii tej przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki - pasza/biogaz. Proces kiszenia biomasy na cele paszowe lub biogaz zachodzi jednakowo, wykorzystue się bowiem bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Istnieją jednak pewne różnice, dotyczące głównie stopnia rozdrobnienia zakiszanego substratu, stosowania dodatków stymulujących proces fermentacji kwasu mlekowego oraz fazy wegetacyjnej zbioru biomasy - zwłaszcza kukurydzy. Podano również zasady sporządzania kiszonki w gospodarstwach ekologicznych. Zagadnieniem niezwykle istotnym jest wpływ kiszonki na środowisko oraz wykorzystanie kiszonki w dokarmianiu zwierzyny płowej. Zwrócono też uwagę na występowanie w kiszonce bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących listeriozę, oraz metacerkarii motylicy wątrobowej.

Książka "Technologia kiszenia biomasy na cele paszowe i biogaz rolniczy" - Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka - oprawa twarda - Wydawnictwo Państwowe Rolnicze i Leśne. Książka posiada 199 stron i została wydana w 2017 r.