Technika ekstruzji w przemyśle rolno - spożywczym
L. Mościcki, M. Mitrus, A. Wójtowicz
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 222 s. |
Wymiar: | 150x230 mm |
EAN: | 9788309010272 |
ISBN: | 978-83-0901-027-2 |
Data: | 2008-11-18 |
Opis książki:
Ekstruzja zdobywa coraz większą popularność w światowym przetwórstwie rolno-spożywczym, zwłaszcza wśród producentów żywności i pasz. W tym podręczniku pragniemy przybliżyć Czytelnikom tajniki tej stosunkowo nowej dziedziny produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów praktycznych, to jest procesów technologicznych związanych z produkcją różnorodnych ekstrudatów oraz maszyn i urządzeń niezbędnych do ich wytwarzania. Przedstawiamy też Państwu uwagi i zalecenia o charakterze czysto eksploatacyjnym. Lektura książki pozwoli, naszym zdaniem, nie tylko na poznanie zawiłości inżynieryjno-technologicznych produkcji wyrobów eks-trudowanych, ale także ułatwi producentom podjęcie decyzji o ewentualnym wdrożeniu tej techniki w swoich zakładach przetwórczych. Główny autor podręcznika, prof. dr hab. Leszek Mościcki, jest jednym z czołowych propagatorów i pionierów wprowadzania techniki ekstruzji w Polsce. Prof. Leszek Mościcki jest kierownikiem Katedry Inżynierii Procesowej Akademii Rolniczej w Lublinie, która należy do najlepiej wyposażonych w Polsce placówek naukowych zajmujących się badaniami z zakresu baro-termicznej obróbki surowców roślinnych na cele spożywcze i paszowe. Tekst tej publikacji prof. Leszek Mościcki opracował przy pomocy swoich najbliższych współpracowników: dr. Marcina Mitrusa i dr inż. Agnieszki Wójtowicz, których wkład merytoryczny zagwarantował utrzymanie wysokiego poziomu przekazywanej wiedzy. Podręcznik przeznaczony jest dla pracowników naukowych, studentów, kadry inżynieryjno-technicznej oraz technologów studiujących lub zajmujących się w swej pracy zawodowej zagadnieniami z zakresu inżynierii rolniczej, technologii żywności, inżynierii procesowej oraz dyscyplin pokrewnych. Jesteśmy przekonani, że podręcznik spotka się także z zainteresowaniem producentów żywności i pasz oraz reprezentantów różnych gałęzi przemysłu przetwórczego, korzystających z komponentów i półproduktów sektora rolno-spożywczego
Książka "Technika ekstruzji w przemyśle rolno - spożywczym" - L. Mościcki, M. Mitrus, A. Wójtowicz - oprawa twarda - Wydawnictwo Państwowe Rolnicze i Leśne. Książka posiada 222 stron i została wydana w 2012 r.