pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Autor książki:

Bee Wilson

Dane szczegółowe:
Wydawca: Sine Qua Non
Rok wyd.: 2020
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 496 s.
Wymiar: 150x215 mm
EAN: 9788381296533
ISBN: 978-83-8129-653-3
Data: 2020-03-09
Cena wydawcy: 44.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods i tylu rodzajów chipsów.

Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.

Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.

Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość - paradoksalnie - coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.

Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat - ta książka jest dla Ciebie.

Książka "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia" - Bee Wilson - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Sine Qua Non. Książka posiada 496 stron i została wydana w 2020 r.