Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Sine Qua Non |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | Miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 496 s. |
Wymiar: | 150x215 mm |
EAN: | 9788381296533 |
ISBN: | 978-83-8129-653-3 |
Data: | 2020-03-09 |
Opis książki:
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods i tylu rodzajów chipsów.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.
Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość - paradoksalnie - coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat - ta książka jest dla Ciebie.
Książka "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia" - Bee Wilson - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Sine Qua Non. Książka posiada 496 stron i została wydana w 2020 r.