Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Twój Styl |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 232 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788371635069 |
ISBN: | 83-7163-506-0 |
Data: | 2006-11-13 |
Opis książki:
Reputację kuchni skandynawskiej ustalił styl przyrządzania i podawania potraw. Szwedzki stół - ogromny, mierzący czasem kilka metrów, mieni się różnorodnymi barwami i zapachami. Na pokruszonym lodzie ułożone są potrawy z ryb. Dominują tu śledzie, które stanowią uwerturę do zasadniczej części posiłku. Obok różne sałatki, dalej wędliny i zimne mięsa pokrojone w plastry, pasztety, sery ułożone w piramidy z kiściami winogron dla dekoracji. Dania gorące podniecająco pachną przyprawami.
Zwyczaj podawania wszystkich potraw jednocześnie ma w Skandynawii kilkusetletnią tradycję. W ubiegłym stuleciu przyjął się w innych krajach Europy, a ostatnio przeżywa swój renesans.
Przepisy zawarte w książce - proste i niezawodne - można wykorzystać zarówno na wielkie przyjęcia w domu albo w ogrodzie jak i na skromniejsze okazje i codzienne posiłki.
Książka "Szwedzki stół. Smaki kuchni skandynawskiej" - Teresa Cichowicz-Porada - oprawa miękka - Wydawnictwo Twój Styl.