Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Black Publishing |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 264 s. |
Wymiar: | 125x205 mm |
EAN: | 9788380491311 |
ISBN: | 978-83-8049-131-1 |
Data: | 2015-08-13 |
Opis książki:
Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah, Calvin, otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah - od zawsze pasjonatka kuchni i miłośniczka Francji - zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce Calvin zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł szybko się rozwiewa.
Podobnie jak Julia Child, Ann postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie nowym otoczeniu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych miasteczkach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food - cassoulet. Odsłania co się tak naprawdę kryje za daniami typowymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak - od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś między Paryżem i południem Francji odkrywa również kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości - szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy - oraz wypróbowane przez autorkę tradycyjne przepisy.
Lektura tej książki sprawi, że ruszysz prosto do kuchni i zapragniesz odwiedzić Paryż. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowieść o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.
"Doskonałe składniki - przygotowane z wyczuciem i elegancko podane. Naprawdę smaczna książka." Peter Mayle, autor Roku w Prowansji"
Książka "Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu" - Ann Mah - oprawa miękka - Wydawnictwo Black Publishing. Książka posiada 264 stron i została wydana w 2015 r.