pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Szkice z dziejów wojnickiego piwowarstwa. Browar Wojnicz 1867-1915

Autor książki:

Sławomir Dryja, Jakub Szczerba

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: Księgarnia Akademicka
Rok wyd.: 2018
Oprawa: miękka
Ilość stron: 227 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788381380645
ISBN: 978-83-8138-064-5
Data: 2019-07-18
pozycja niedostępna

Opis książki:

Dla amatorów piwa. Piwa wyrabiane z jęczmiennego słodu i chmielu zawierają w sobie sporą ilość składników przydatnych do odżywienia i odnowy organizmu. Głównymi składnikami dobrego piwa są: woda, wyskok, cukier, białko, dekstryna, guma, sole mineralne, przeważnie sole potażowe, i mała ilość gliceryny jako punkt fermentacyjny. Goryczka piwa, zależna jedynie od części składowych chmielu, podnieca wydzielanie się soku żołądkowego i tym sposobem przyczynia się do szybszego trawienia. Dobre piwo zależy od stopnia odbytej fermentacyi i od stosunku alkoholu do ekstraktu piwnego, który to ostatni tylko o 25-30% powinien być wyższy. Smak dobrego piwa przypomina zawsze słód i chmiel. Odpowiednia ilość gazu kwasu węglowego w piwie czyni je napojem orzeźwiającym.

Powyższe własności piwa dobrego posiada piwo eksportowe wojnickie, o barwie jasnej do pilzneńskiego podobnej, we flaszkach pół- i całolitrowych, hermetycznym korkiem zatykane.

Cena flaszki półlitrowej 7 cnt., litrowej 13 cnt. na miejscu w Wojniczu.

Eksportowe piwo wojnickie, badane chemicznie w Tarnowie przez chemika J. Sokalskiego i dr. Kowalskiego, okazało się, że nie zawiera żadnych szkodliwych przymieszek, jak: kwasu pikrynowego, gencjany, aloesu, imbiru i kalmusu.

(„Pogoń" 12.10.1890 r., nr 41)

Książka "Szkice z dziejów wojnickiego piwowarstwa. Browar Wojnicz 1867-1915" - Sławomir Dryja, Jakub Szczerba (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Księgarnia Akademicka. Książka posiada 227 stron i została wydana w 2018 r.