Szkice z dziejów wojnickiego piwowarstwa. Browar Wojnicz 1867-1915
Sławomir Dryja, Jakub Szczerba
(red.)Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Księgarnia Akademicka |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 227 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788381380645 |
ISBN: | 978-83-8138-064-5 |
Data: | 2019-07-18 |
Opis książki:
Dla amatorów piwa. Piwa wyrabiane z jęczmiennego słodu i chmielu zawierają w sobie sporą ilość składników przydatnych do odżywienia i odnowy organizmu. Głównymi składnikami dobrego piwa są: woda, wyskok, cukier, białko, dekstryna, guma, sole mineralne, przeważnie sole potażowe, i mała ilość gliceryny jako punkt fermentacyjny. Goryczka piwa, zależna jedynie od części składowych chmielu, podnieca wydzielanie się soku żołądkowego i tym sposobem przyczynia się do szybszego trawienia. Dobre piwo zależy od stopnia odbytej fermentacyi i od stosunku alkoholu do ekstraktu piwnego, który to ostatni tylko o 25-30% powinien być wyższy. Smak dobrego piwa przypomina zawsze słód i chmiel. Odpowiednia ilość gazu kwasu węglowego w piwie czyni je napojem orzeźwiającym.
Powyższe własności piwa dobrego posiada piwo eksportowe wojnickie, o barwie jasnej do pilzneńskiego podobnej, we flaszkach pół- i całolitrowych, hermetycznym korkiem zatykane.
Cena flaszki półlitrowej 7 cnt., litrowej 13 cnt. na miejscu w Wojniczu.
Eksportowe piwo wojnickie, badane chemicznie w Tarnowie przez chemika J. Sokalskiego i dr. Kowalskiego, okazało się, że nie zawiera żadnych szkodliwych przymieszek, jak: kwasu pikrynowego, gencjany, aloesu, imbiru i kalmusu.
(„Pogoń" 12.10.1890 r., nr 41)
Książka "Szkice z dziejów wojnickiego piwowarstwa. Browar Wojnicz 1867-1915" - Sławomir Dryja, Jakub Szczerba (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Księgarnia Akademicka. Książka posiada 227 stron i została wydana w 2018 r.