Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej. Seria: Mundus. Historie
Anya von Bremzen
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | Miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 320 s. |
Wymiar: | 150x230 mm |
EAN: | 9788323340973 |
ISBN: | 978-83-2334-097-3 |
Data: | 2016-10-20 |
Opis książki:
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.
"Niebywale rozrywkowa uczta duchowa".
"Independent"
"Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe".
"Wall Street Journal"
"Wzruszające i pełne czarnego humoru".
"Sunday Times"
Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. "Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?" - pyta klient w sklepie. "Przynieście, to pokroimy" - odpowiada ekspedientka. Albo: "Dlaczego emigrujesz?". "Bo mam powyżej uszu tego czczenia - odpowiada Żyd. - Kupisz papier toaletowy - trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę - znowu trzeba to uczcić" (fragment książki).
Książka "Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej. Seria: Mundus. Historie" - Anya von Bremzen - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Książka posiada 320 stron i została wydana w 2016 r.