Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Burda |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 208 s. |
Wymiar: | 195x240 mm |
EAN: | 9788382512489 |
ISBN: | 978-83-8251-248-9 |
Data: | 2022-08-24 |
Opis książki:
Poznaj smaki wielokulturowej Jerozolimy zawarte w potrawach, które prezentują niezrównaną hojność regionu. Szakszuka to nazwa dania wywodzącego się z Afryki Północnej - po arabsku słowo to oznacza również mieszać lub wstrząsać. To danie może być symbolem jedzenia, które wyłoniło się z tygla, jakim jest Jerozolima. Kuchnia tego miasta nie ma granic i ta książka kucharska też nie! Znajdziesz w niej szereg klasycznych przepisów, na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel, shaormę i baba ganoush. Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.
Książka "Szakszuka" - Nidal Kersh - oprawa twarda - Wydawnictwo Burda. Książka posiada 208 stron i została wydana w 2022 r.