Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wolters Kluwer business |
Rok wyd.: | 2017 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 576 s. |
Wymiar: | 175x245 mm |
EAN: | 9788380928794 |
ISBN: | 978-83-8092-879-4 |
Data: | 2017-03-07 |
Opis książki:
Opracowanie, mające charakter systemu prawa, ujmuje prawo żywnościowe jako wyodrębnioną dyscyplinę o znaczącym obszarze regulacji bezpieczeństwa i jakości żywności, zawierającą wymagania wobec rolników i przedsiębiorców w całym łańcuchu żywnościowym, w szczególności w zakresie higieny żywności, jej urzędowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje również problematykę analizy ryzyka (ocena, zarządzanie, informowanie) oraz systemów jakości żywności prawa publicznego (żywność ekologiczna, żywność genetycznie zmodyfikowana, żywność regionalna i tradycyjna, żywność wyróżniana znakiem władzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczególne zagadnienia suplementów diety oraz praw człowieka w prawie żywnościowym, będących wyznacznikiem konstytucyjnej i międzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej żywności.
Książka "System prawa żywnościowego" - Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski - oprawa twarda - Wydawnictwo Wolters Kluwer business. Książka posiada 576 stron i została wydana w 2017 r.