Świat przypraw. Opowieść o przyprawach wzbogacona o 60 przepisów
Katherine Khodorowsky, Gilles Choukroun
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Twój Styl |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 186 s. |
Wymiar: | 240x290 mm |
EAN: | 9788371635229 |
ISBN: | 83-7163-522-2 |
Data: | 2006-11-13 |
Opis książki:
Anyż, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, cynamon, kardamon, kurkuma, papryka, pieprz - wystarczy przywołać kilka takich nazw, by otworzył się przed nami świat pełen barw i zapachów. Na kartach tej książki Katherine Khodorowsky zabiera nas w podróż śladem odkrywców i zdobywców odległych ziem, opowiada o nieznanych zaletach przypraw oraz magicznych właściwościach przypisywanych im na całym świecie.
Tę fascynującą opowieść dopełnia 60 przepisów autorstwa młodego kuchmistrza Gilles’a Choukrouna. Koktajl z cukinii i koziego sera z pieprzem, kandyzowane cytryny w marynacie z lukrecją, risotto z migdałami i gałką muszkatołową; tajine z bananów i suszonych owoców z cynamonem, pączki w cukrze ze smażonym rabarbarem i szafranem - to tylko niektóre z potraw, które mogą stać się inspiracją do dalszych eksperymentów. Ta książka to subtelna alchemia smaków i mnóstwo przyjemności dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych.
Gilles Choukroun, mistrz kuchni młodej generacji, swoją pierwszą gwiazdkę otrzymał w Chartres, w 1996 roku. Pięć lat później przeniósł się do Paryża, by otworzyć tam Paris le Café des Délices. W 2001 roku lokal ten został nagrodzony nagrodą Fooding 2002 jako najlepsza restauracja w kategorii fusion food. Dziś Gilles Choukroun kontynuuje poszukiwania niespotykanych smaków i tworzy według swych własnych reguł kuchnię nieco zwariowaną i pełną humoru. Drugi lokal, Angl’Opera, otwarty przez niego w 2004 roku, jest utrzymany w tym właśnie duchu. Jego twórca jest uznawany za jednego z najmodniejszych kuchmistrzów nowego nurtu zwanego "jeune cuisine".
Katherine Khodorowsky, socjolog ewolucji smaków, jest członkiem l’Académie française du chocolat et de la confiserie, przewodniczącą klubu degustacji i kompanii teatralnej La Marmite à Malices. Napisała kilka książek, wśród nich 100% chocolat (wraz z doktorem Herve Robertem) i Chocolat et grands crus de cacao.
Książka "Świat przypraw. Opowieść o przyprawach wzbogacona o 60 przepisów" - Katherine Khodorowsky, Gilles Choukroun - oprawa miękka - Wydawnictwo Twój Styl. Książka posiada 186 stron i została wydana w 2005 r.