Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 96 s. |
Wymiar: | 220x235 mm |
EAN: | 9788377736302 |
ISBN: | 978-83-7773-630-2 |
Data: | 2016-11-18 |
Opis książki:
Te wyszukane orientalne dania to dzieła sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję.
W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. Opisano sposób ich jedzenia oraz tradycyjne napoje serwowane do sushi - saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. W poradniku tym najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi - od gotowania ryżu i krojenia ryb po wykonywanie ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a na pięknych, kolorowych zdjęciach przedstawiono poszczególne etapy sporządzania tych potraw. Dzięki temu każdy może samodzielnie zrobić te japońskie specjały.
Książka "Sushi i sashimi" - Rosalba Gioffre, Kuroda Keisuke - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 96 stron i została wydana w 2016 r.