Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Aletheia |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 382 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788361182467 |
ISBN: | 978-83-61182-46-7 |
Data: | 2010-06-28 |
Opis książki:
Etnolog i antropolog Claude Levi-Strauss 1908-2009 jeden z najsłynniejszych w XX wieku intelektualistów francuskich znany jest przede wszystkim jako współtwórca strukturalizmu. W jego dorobku są jednak także prace o bardziej empirycznym charakterze jak właśnie niniejszy tom pierwszy z nieznanej dotąd w języku polskim czterotomowej serii Mythologiques 1964-1971. Autor analizuje prawie dwieście spośród ośmiuset w całej serii mitów południowoamerykańskich Indian które skupiają się wokół spraw kuchni. Nie są to jednak zwykłe badania etnologa nad kulturą materialną. Przez kuchnię badacz dociera do fundamentalnych kwestii egzystencji Indian i człowieka w ogóle. Podstawową opozycją rozważaną w całej jej złożoności obecnej w tych mitach jest relacja natura-kultura. Lvi-Strauss prowadzi w tym tomie analizę strukturalną wydobywając inną logikę ludów pierwotnych i przestrzegając przed etnocentryzmem. Obok tej innej logiki tom urzeka też inną często oszałamiającą wyobranią mitotwórczą Indian. Literackie walory tego dzieła i całej serii splatają się z próbą zbudowania mathesis universalis ludzkiej kultury.
Książka "Surowe i gotowane" - Claude Levi-Strauss - oprawa miękka - Wydawnictwo Aletheia. Książka posiada 382 stron i została wydana w 2010 r.