Tytuł książki:
Studia Turcologica Cracoviensia nr 11. Names of Cereals in the Turkic Languages
Autor książki:
Kamil Stachowski
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Księgarnia Akademicka |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 120 s. |
Wymiar: | 167x240 mm |
EAN: | 9788371880988 |
ISBN: | 978-83-7188-098-8 |
Data: | 2008-09-12 |
Cena wydawcy: 18.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Studia Turcologica Cracoviensia jest pismem Instytutu Filologii Orientalnej Uniwersytetu Jagiellońskiego. W numerze 11 zamieszczono pracę Kamila Stachowskiego, w której Autor omówił etymologię nazw siedmiu najważniejszych zbóż w językach tureckich. Praca napisana została w języku angielskim.
Kamil Stachowski (ur. 1981) jest asystentem w Katedrze Języków Azji Środkowej i Syberii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jego zainteresowania naukowe oscylują wokół zagadnień etymologii oraz językoznawstwa historycznego.
Książka "Studia Turcologica Cracoviensia nr 11. Names of Cereals in the Turkic Languages" - Kamil Stachowski - oprawa miękka - Wydawnictwo Księgarnia Akademicka.
Spis treści:
Wstęp (Introduction)
Jęczmień (Barley)
Kukurydza (Corn)
Proso (Millet)
Owies (Oats)
Ryż (Rice)
Żyto (Rye)
Pszenica (Wheat)
Uwagi końcowe (Final Remarks)
Skróty (Abbreviations)
Literatura (Literature)
Indeks form nietureckich (Index of non-Turkic forms)
Jęczmień (Barley)
Kukurydza (Corn)
Proso (Millet)
Owies (Oats)
Ryż (Rice)
Żyto (Rye)
Pszenica (Wheat)
Uwagi końcowe (Final Remarks)
Skróty (Abbreviations)
Literatura (Literature)
Indeks form nietureckich (Index of non-Turkic forms)