Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie
Małgorzata Witaszek-Samborska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Naukowe UAM |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 444 s. |
Wymiar: | 180x245 mm |
EAN: | 9788323215455 |
ISBN: | 83-232-1545-6 |
ISSN: | 0554-8179 |
Data: | 2001-01-23 |
Opis książki:
Rozprawa wypełnia dotkliwą lukę w językoznawstwie polskim. Zasługą autorki jest rozpoznanie dużego fragmentu współczesnego słownictwa dotyczącego kulinariów, zwłaszcza nazw potraw, napojów i produktów spożywczych.
Część II książki to znakomity "Słownik nazw potraw i napojów we współczesnej polszczyźnie". Zawiera ok. 5 tys. leksemów opracowanych wzorcowo, według najlepszych zasad leksykograficznych. Warto podkreślić walory kulturowe opracowania: spożywanie pokarmów, kuchnia - to podstawowe wyznaczniki każdej wspólnoty, jej obyczajów, powtarzalnego sposobu bycia.
Studies on culinary vocabulary in modern Polish
This is the first book in Polish literature on linguistics dealing so extensively with the thematic vocabulary in modern standard Polish connected with food, and to be more exact, an analysis of names of dishes, beverages and foodstuffs registered in Polish post-World War II lexicography (in general dictionaries, dictionaries of foreign words, phraseological dictionaries and in other lexicons starting with Słownik języka polskiego edited by W. Doroszewski and published in the years 1958-1969 until the publication of the Uniwersalny słownik języka polskiego edited by S. Dubisz and Wielki słownik wyrazów obcych edited by M Bańko published in 2004). The author also used recipes found in women`s magazines in the years 1990-2004. The author presents in turn: a semantic classification of the collected lexemes against the background of transformations in Polish cuisine in the history of culture, characterisation of loanwords from particular languages, proto-Slavonic heritage, morphological formations and semantic neologisms and analysis of mechanisms of creating nouns in the multi-word culinary names. The conclusion contains a description of linguistic changes in the most recent culinary vocabulary after 1989. A separate part of the book is the Słownik nazw potraw i napojów we wspołczesnej polszczyźnie [A dictionary of names of dishes and beverages in modern Polish] containing over 4,500 entries.
Książka "Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie" - Małgorzata Witaszek-Samborska - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe UAM. Książka posiada 444 stron i została wydana w 2005 r.
Spis treści:
1. Wprowadzenie
2. Słownictwo kulinarne a pola tematyczne współczesnej polszczyzny ogólnej
3. Źródła i zakresu materiału
3. 1. Źródła materiału
3. 2. Zakres materiału
3. 2. 1. Nazwy proprialne a apelatywne w słownictwie kulinarnym
3. 2. 2. Wielowyrazowe nazwy potraw a granice frazeologii
3. 2. 3. Granice pola Potrawy, napoje i produkty spożywcze
II. KATEGORIE SEMANTYCZNE NAZW POŻYWIENIA
1. Żywność - ogólnie
1. 1. Słownictwo ogólne
1. 2. Słownictwo szczegółowe
2. Produkty i przetwory spożywcze - składniki potraw i napojów
2. 1. Słownictwo ogólne
2. 2. Słownictwo szczegółowe
3. Potrawy
3. 1. Słownictwo ogólne
3. 2. Słownictwo szczegółowe
4. Napoje
4. 1. Słownictwo ogólne
4. 2. Słownictwo szczegółowe
Trochę historii
III. STRUKTURA FORMALNO-GENETYCZNA NAZW POŻYWIENIA
1. Zapożyczenia
1. 1. Zapożyczenia francuskie
1. 2. Zapożyczenia niemieckie
1. 3. Zapożyczenia angielskie
1. 4. Zapożyczenia włoskie
1. 5. Zapożyczenia łacińskie
1. 6. Zapożyczenia wschodniosłowiańskie
1. 7. Zapożyczenia hiszpańskie
1. 8. Pozostałe zapożyczenia
2. Dziedzictwo prasłowiańskie
3. Formacje słowotwórcze
4. Neosemantyzmy
IV. MECHANIZMY NOMINACJI W KULINARNYCH ZESTAWIENIACH I KOLOKACJACH
1. Nazwy materiałowe
2. Nazwy określające sposób przyrządzenia potrawy
2. 1. Nazwy określające sposób przyrządzenia potrawy (aspekty techniczne)
2. 2. Nazwy określające sposób przyrządzenia potrawy (aspekty pragmatyczne)
3. Nazwy genetyczne
3. 1. Nazwy etniczno-geograficzne
3. 2. Nazwy odśrodowiskowe
3. 3. Nazwy familijno-domowe
3. 4. Nazwy upamiętniające
4. Nazwy sensoryczne
4. 1. Nazwy ogólnosensoryczne melioratywne
4. 2. Nazwy z określeniami wrażeń smakowych
4. 3. Nazwy z określeniami wrażeń wzrokowych
4. 4. Nazwy z określeniami wrażeń dotykowych
4. 5. Nazwy z określeniami zapachu
4. 6. Nazwy z określeniami wrażeń słuchowych
5. Nazwy teleologiczno-adresatywne
5. 1. Nazwy temporalno-okolicznościowe
5. 2. Nazwy funkcyjne
5. 3. Nazwy adresatywne
6. Nazwy sposobowo-rezultatywne
7. Varia
V. ZAKOŃCZENIE - LEKSYKA KULINARNA W POLSZCZYŹNIE PO ROKU 1989
SŁOWNIK NAZW POTRAW I NAPOJÓW WE WSPÓŁCZESNEJ POLSZCZYŹNIE
Wykaz czasopism poddanych ekscerpcji
Wykaz skrótów
Skróty tytułów słowników
Skróty tytułów czasopism
Pozostałe skróty
Wykorzystana literatura przedmiotu
Słowniki poddane ekscerpcji
Pozostała literatura
Studies on culinary vocabulary in modern Polish (Summary)