Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)
Rafał Hryszko, Rozalia Sasor
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Historia Iagellonica |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 307 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788365080646 |
ISBN: | 978-83-6508-064-6 |
Data: | 2018-09-28 |
Opis książki:
niniejszej pracy zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. Osobne miejsce zajmuje fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre de les solemnitats de Barcelona (Księgi uroczystości Barcelony) oraz wyimki, kolejno: ze średniowiecznego dzieła naukowego, jakim była encyklopedyczna summa wiedzy Franceska Eiximenisa, pt. Lo Crestia (Chrześcijanin), i z zabytku piętnastowiecznej homiletyki - kazanie Wincentego Ferrariusza oznaczane jako Kazanie wielkopostne z 19 marca 1413 r.
Wybór każdego z nich, choć rzecz jasna subiektywny, z pewnością był nieprzypadkowy. Wynika to z faktu, że zawarte w nich informacje rzucają światło na ciągle jeszcze słabo dostępną dla szerszego kręgu odbiorców kwestię produkcji i konsumpcji słodyczy w dawnych wiekach, w naszym wypadku w epoce późnego średniowiecza.
Z Przedmowy
Książka "Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)" - Rafał Hryszko, Rozalia Sasor - oprawa miękka - Wydawnictwo Historia Iagellonica. Książka posiada 307 stron i została wydana w 2018 r. Cena 23.63 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.