pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)

Autor książki:

Rafał Hryszko, Rozalia Sasor

Dane szczegółowe:
Wydawca: Historia Iagellonica
Rok wyd.: 2018
Oprawa: miękka
Ilość stron: 307 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788365080646
ISBN: 978-83-6508-064-6
Data: 2018-09-28
23.63 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

niniejszej pracy zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. Osobne miejsce zajmuje fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre de les solemnitats de Barcelona (Księgi uroczystości Barcelony) oraz wyimki, kolejno: ze średniowiecznego dzieła naukowego, jakim była encyklopedyczna summa wiedzy Franceska Eiximenisa, pt. Lo Crestia (Chrześcijanin), i z zabytku piętnastowiecznej homiletyki - kazanie Wincentego Ferrariusza oznaczane jako Kazanie wielkopostne z 19 marca 1413 r.

Wybór każdego z nich, choć rzecz jasna subiektywny, z pewnością był nieprzypadkowy. Wynika to z faktu, że zawarte w nich informacje rzucają światło na ciągle jeszcze słabo dostępną dla szerszego kręgu odbiorców kwestię produkcji i konsumpcji słodyczy w dawnych wiekach, w naszym wypadku w epoce późnego średniowiecza.

Z Przedmowy

Książka "Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)" - Rafał Hryszko, Rozalia Sasor - oprawa miękka - Wydawnictwo Historia Iagellonica. Książka posiada 307 stron i została wydana w 2018 r. Cena 23.63 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.