Smoczy apetyt. Opowieść o krakowskiej kuchni
Mieczysław Czuma, Leszek Mazan
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Księgarnia Akademicka |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 209 s. |
Wymiar: | 235x155 mm |
EAN: | 9788381386135 |
ISBN: | 978-83-8138-613-5 |
Data: | 2022-04-06 |
Opis książki:
Kraków, dawna siedziba polskich królów, miasto o bogatej historii, kulturze i tradycji, wyróżnia się na mapie Europy także pod względem sztuki przyrządzania posiłków. Dowodem tego jest przyznany mu w 2018 roku tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Krakowski Festiwal Pierogów, Święto Obwarzanka, Krakowskie Zapusty czy miejski street food, który można wywodzić od tradycyjnych średniowiecznych straganów z żywnością dla mieszczan, kupców i studentów, były asumptem dla Mieczysława Czumy i Leszka Mazana do badań, poznania i przedstawienie Czytelnikowi kulinarnego Krakowa w książce Smoczy apetyt.
To niezwykła opowieść o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości stolicy Małopolski. Cechuje się humorem oraz daje wyobrażenie o ogromnej erudycji autorów, których wiedza o produktach, przygotowaniu i podawaniu posiłków (zarówno w zaciszu zwykłych krakowskich domów, jak i na wystawnym dworze królewskim, magnackim czy u bogatych mieszczan) wzbudza podziw i uznanie.
Książka "Smoczy apetyt. Opowieść o krakowskiej kuchni" - Mieczysław Czuma, Leszek Mazan - oprawa twarda - Wydawnictwo Księgarnia Akademicka. Książka posiada 209 stron i została wydana w 2022 r.