Smakowita Sensoryka. 21 przepisów, które smakują i rozwijają zmysły
Anna Kozłowska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Api Papi |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 1 s. |
Wymiar: | 120x200 mm |
EAN: | 9788396014948 |
ISBN: | 978-83-960149-4-8 |
Data: | 2023-03-29 |
Opis książki:
Poznawaj kuchnię i rozwijaj zmysły!
Smakowita Sensoryka to 21 przepisów, dzięki którym Twój maluch zostanie szefem kuchni, artystą i żądnym nowych przygód smakoszem! Każdy z przepisów uczy dzieci zabawy z jedzeniem, jednocześnie kładąc nacisk na sensoryczne doznania.
Dzięki przepisom zawartym w tej książce Twój maluch pomoże Ci przygotować pyszne, pełne owoców i warzyw potrawy, a także –niczym prawdziwy kucharz – opanuje sztukę gotowania!
Oto kilka istotnych powodów, dla których warto zachęcić małe dzieci do gotowania:
*rozwój zmysłów– przepisy mobilizują do próbowania potraw o różnych smakach, fakturach i kolorach. Praca rękoma, ugniatanie, lepienie czy wałkowanie przygotowuje malucha do późniejszych czynności takich jak pisanie czy wiązanie butów.
*wspólne gotowanie– przygotowane razem jedzenie bardziej angażuje dziecko podczas posiłków i zachęca do próbowania nowych rzeczy.
*ćwiczenie cierpliwości i komunikacji– gotowanie rozwija ważne umiejętności społeczne, m.in. czekanie, podział obowiązków i dzielenie się. Dodatkowo liczenie i wypowiadanie nowych słów podczas gotowania to dobry sposób na wzmocnienie umiejętności językowych i matematycznych dziecka.
*budowa poczucia własnej wartości – przygotowując jedzenie, doświadczamy poczucia spełnienia, co wzmacnia pewność siebie i dumę ze swoich osiągnięć.
*proste zasady– czytelne instrukcje wypełnione zdjęciami i ilustracjami pozwolą maluchowi uczestniczyć w procesie gotowania, nawet jeśli nie umie jeszcze czytać.
Smakowita Sensoryka to gwarancja pełnych brzuszków i pysznej zabawy!
Książka "Smakowita Sensoryka. 21 przepisów, które smakują i rozwijają zmysły" - Anna Kozłowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Api Papi. Książka posiada 1 stron i została wydana w 2021 r.