Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bauer-Weltbild Media (KDC) |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 128 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788374046411 |
ISBN: | 978-83-7404-641-1 |
Data: | 2008-12-01 |
Opis książki:
Klasztorne ogrody od zawsze łączyły piękno i użyteczność. Z jednej strony rosły tu rośliny, które cieszyły oko, z drugiej strony były one podstawą dietetyki i lecznictwa, z tej prostej przyczyny, że nie istniały wówczas, żadne inne sposoby odzyskania zdrowia. Niewątpliwie średniowieczne ziołolecznictwo pozostaje w zgodzie z zasadami nowoczesnej medycyny i badaniami nad substancjami bioaktywnymi. Zakonnicy należeli do wykształconych warstw społecznych i stosowali się do reguł zdrowego odżywiania, które przez wieki nie zmieniły się zbytnio. Zjadano ogromne ilości warzyw i owoców, do perfekcji opracowano dietetyczną i lekkostrawną kuchnię, pieczono pyszne pikantne ciasta, nie pomijając wina, miodu pitnego czy piwa. Kuchnia klasztorna to jedzenie zdrowe i sprawiające przyjemność.
Książka "Smakołyki z klasztornej kuchni" - Barbara Rias-Bucher - oprawa twarda - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 128 stron i została wydana w 2007 r.