Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Buchmann |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 150x210 mm |
EAN: | 9788376702308 |
ISBN: | 978-83-7670-230-8 |
Data: | 2011-09-27 |
Opis książki:
Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki i architektury... Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatyczną kuchnię. Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia na pokolenie. W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało przetworzone produkty. Jej podstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W większości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje się dokładnych ilości składników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie, kierując się intuicją i indywidualnym poczuciem smaku.
,,Smaki Toskanii to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach. Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw - zwłaszcza w dobrym towarzystwie - przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii.
,,[...] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole - Fabio Pichci, florencki kuchmistrz.
Książka "Smaki Toskanii" - Aleksandra Seghi - oprawa miękka - Wydawnictwo Buchmann. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2011 r.