Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bernardinum |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 260 s. |
Wymiar: | 215x280 mm |
EAN: | 9788381278683 |
ISBN: | 978-83-8127-868-3 |
Data: | 2022-07-26 |
Opis książki:
Czym są ?biedni rycerze?? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa i smaczna.
Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w 1858 roku ?Gdańskiej książki kucharskiej?. Każde danie uwiecznione jest w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.
Zapraszamy do czytania, oglądania i gotowania każdego, kto ceni historię, sztukę i dobrą kuchnię.
Książka "Smaki Gdańska" - Aleksandra Kucharska, Katarzyna Fiszer - oprawa twarda - Wydawnictwo Bernardinum. Książka posiada 260 stron i została wydana w 2022 r.