Tytuł książki:
Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Autor książki:
Maja Łozińska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 184 s. |
Wymiar: | 195x235 mm |
EAN: | 9788301167493 |
ISBN: | 978-83-0116-749-3 |
Data: | 2012-10-24 |
Cena wydawcy: 69.90 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.
Książka "Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety" - Maja Łozińska - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 184 stron i została wydana w 2012 r.