pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

Autor książki:

Maja Łozińska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 184 s.
Wymiar: 195x235 mm
EAN: 9788301167493
ISBN: 978-83-0116-749-3
Data: 2012-10-24
Cena wydawcy: 69.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.

Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.

Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

Książka "Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety" - Maja Łozińska - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 184 stron i została wydana w 2012 r.