pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Smak zmiany. Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej

Autor książki:

Wojciech Goszczyński

Dane szczegółowe:
Wydawca: Scholar
Rok wyd.: 2014
Oprawa: twarda
Ilość stron: 284 s.
Wymiar: 150x215 mm
EAN: 9788373837072
ISBN: 978-83-7383-707-2
Data: 2014-04-15
30.28 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (?) Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.

Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących. z przedmowy Jerzego Wilkina

Książka "Smak zmiany. Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej" - Wojciech Goszczyński - oprawa twarda - Wydawnictwo Scholar. Książka posiada 284 stron i została wydana w 2014 r. Cena 30.28 zł. Zapraszamy na zakupy!