Tytuł książki:
Smak zmiany. Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
Autor książki:
Wojciech Goszczyński
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Scholar |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 284 s. |
Wymiar: | 150x215 mm |
EAN: | 9788373837072 |
ISBN: | 978-83-7383-707-2 |
Data: | 2014-04-15 |
30.28
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 1-3 dni
×
Opis książki:
Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (?) Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących. z przedmowy Jerzego Wilkina
Książka "Smak zmiany. Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej" - Wojciech Goszczyński - oprawa twarda - Wydawnictwo Scholar. Książka posiada 284 stron i została wydana w 2014 r. Cena 30.28 zł. Zapraszamy na zakupy!