Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Agnieszka Drotkiewicz, Tessa Capponi-Borawska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Czarne |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 200 s. |
Wymiar: | 125x210 mm |
EAN: | 9788380497290 |
ISBN: | 978-83-8049-729-0 |
Data: | 2018-09-04 |
Opis książki:
Z ilustracjami Mroux
""Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina "Wariacje Goldbergowskie"? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze."
Autorki
Książka "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze" - Agnieszka Drotkiewicz, Tessa Capponi-Borawska - oprawa twarda - Wydawnictwo Czarne. Książka posiada 200 stron i została wydana w 2018 r.