podręcznik:
Słownik turystyki, hotelarstwa i gastronomii dla profesjonalistów angielsko-polski i polsko-angielski
autor:
Iwona Kienzler
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 500 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788378040767 |
ISBN: | 978-83-7804-076-7 |
Data: | 2013-01-24 |
Cena wydawcy: 157.50 złpozycja niedostępna
×
Opis podręcznika:
Jedyny na rynku profesjonalny słownik (ok. 40 tysięcy haseł) zawiera hasła związane zarówno z turystyką, hotelarstwem, obsługą ruchu turystycznego, ale także prawem administracyjnym, cywilnym i karnym oraz ubezpieczeniami. Zawiera także podstawowe pojęcia z zakresu medycyny czy ratownictwa medycznego, przydatne w przypadku udzielania pierwszej pomocy turystom i gościom hotelowym. Z myślą o przewodnikach, pilotach wycieczek oraz rezydentach biur podróży, w słowniku zamieszczono także pojęcia z architektury, sztuk pięknych, zoologii, botaniki, geografii, historii powszechnej, historii sztuki. W słowniku zawarte zostały również francuskie nazwy stanowisk w gastronomii, funkcjonujące w brzmieniu francuskim na całym świecie, a zwłaszcza w hotelach i restauracjach wysokiej klasy. W nawiasach podano opis stanowiska, zarówno w wersji angielskiej, jak i w wersji polskiej. Suplement zawiera wykaz: skrótów angielskich i polskich stosowanych w terminologii hotelarskiej, turystycznej i gastronomicznej, nazw krajów, ich mieszkańców oraz walut, a także: spis kodów portów lotniczych, przykładowe oferty hotelowe zamieszczane na stronach internetowych obiektów, spis terminów gastronomicznych zawierający nazwy artykułów spożywczych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, przypraw, potraw oraz sposobów ich przygotowania. Gastronomia i catering są bowiem bardzo ważnymi zagadnieniami w obsłudze turystów. POLECAMY menedżerom hoteli i obiektów turystycznych, kierownikom i pracownikom biur podróży, ale także studentom hotelarstwa i turystyki, pracownikom branży gastronomicznej, osobom zajmującym się cateringiem, polskim pracownikom zatrudnionym w zagranicznych obiektach hotelowych i gastronomicznych, jak również pracownikom działów finansowo-księgowych. Publikacja może być także doskonałą pomocą dla turystów z Polski wyruszającym w podróż zagraniczną, jak również dla turystów anglojęzycznych odwiedzających nasz kraj.Podręcznik „Słownik turystyki, hotelarstwa i gastronomii dla profesjonalistów angielsko-polski i polsko-angielski” - oprawa twarda - Wydawca: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr.