Słowenia. Zielony przewodnik
Magdalena Dobrzańska-Bzowska, Krzysztof Bzowski, Paweł Klimek
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bezdroża |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 304 s. |
Wymiar: | 115x240 mm |
EAN: | 9788376611457 |
ISBN: | 978-83-7661-145-7 |
Data: | 2011-05-09 |
Opis książki:
Słowenia to kraj mniejszy niż niejedno nasze województwo i liczący niewiele więcej mieszkańców niż polska stolica. A jednak na tak małym obszarze skupiła się niesłychana różnorodność krajobrazów, klimatów i zabytków przeszłości, którą można by obdzielić kilka państw. Znajdziemy tu krajobrazy tak płaskie jak Wielka Nizina Węgierska, wzgórza zajęte przez rozległe winnice, drogi wijące się między kamiennymi wioskami, adriatyckie miasteczka, które żywo przypominają Dalmację lub niedalekie Włochy, fascynujący świat Krasu i wreszcie skryte w chmurach, niebotyczne szczyty alpejskie. Wszędzie tam odnajdziemy zabytki mniej lub bardziej zamierzchłej historii - od śladów prehistorycznych, poprzez Imperium Romanum, wspaniałe, średniowieczne zamczyska i ciche, gotyckie kościółki, a także wiele innych budowli oraz pamiątki z późniejszych wieków - aż po wstrząsające zabytki z krwawego, XX stulecia. W podróży spotkamy się z życzliwością i ciepłym powitaniem Słoweńców, bowiem jest to kraj ludzi tak przyjaznych i wesołych, że podróż tu to prawdziwa przyjemność.
Gwiazdki Michelin
Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.
Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi
Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.
Jak to się robi?
Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.
Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małecoś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione.
Jedyny taki system.
Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.
Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.
Książka "Słowenia. Zielony przewodnik" - Magdalena Dobrzańska-Bzowska, Krzysztof Bzowski, Paweł Klimek - oprawa miękka - Wydawnictwo Bezdroża. Książka posiada 304 stron i została wydana w 2011 r.