Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Twój Styl |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 368 s. |
Wymiar: | 140x200 mm |
EAN: | 9788371635243 |
ISBN: | 978-83-7163-524-3 |
Data: | 2006-01-20 |
Opis książki:
"Slow Food. Prawo do smaku" to pierwsza wydana w Polsce autorska książka Carla Petriniego, założyciela międzynarodowej organizacji Slow Food Organizacja, za nadrzędny cel stawiająca sobie ochronę prawa do smaku, powstała w 1986 roku we Włoszech w opozycji do sposobu odżywiania się określonego mianem fast food. Myślą przewodnią ojca założyciela była ochrona niewielkich regionalnych producentów żywności - zwłaszcza tej zdrowej, wytwarzanej tradycyjnymi, właściwymi danej społeczności metodami, wypieranymi przez potężne i ekspansywne monokultury. Obecnie organizacja liczy ponad sześćdziesiąt tysięcy członków na całym świecie; wśród jej zwolenników znajdują się prezydenci, premierzy, nobliści, naukowcy, artyści i dziennikarze.
Książka "Slow food prawo do smaku" - Carlo Petrini - oprawa miękka - Wydawnictwo Twój Styl. Książka posiada 368 stron i została wydana w 2007 r.