Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 192 s. |
Wymiar: | 215x275 mm |
EAN: | 9788327466600 |
ISBN: | 978-83-2746-660-0 |
Data: | 2018-10-08 |
Opis książki:
Autorka bloga kuchenneszalenstwa.pl tym razem uchyla drzwi do swojej kuchni, aby zaprosić nas do wspólnego przyrządzania przetworów. Przekonuje, że można i warto je robić przez cały rok!
Wśród jej propozycji znajdziesz przepisy na takie spiżarniane hity, jak kiszone ogórki, marynowane buraczki, gruszki w syropie czy mus jabłkowy z goździkami i cynamonem. Oprócz tych klasyków w książce zostało umieszczonych wiele intrygujących receptur przełamujących tradycję robienia przetworów, np. na konfiturę rabarbarowo-truskawkową z piernikową nutą czy chutney śliwkowy. Ponadto autorka zdradza pomysły na przysmaki, które nie kojarzą się w oczywisty sposób z przetworami, a które zrobione w domu są o wiele smaczniejsze od sklepowych odpowiedników. Należą do nich np. majonez, musztarda, solone masło pistacjowe czy ekstrakty do wypieków.
Książkę można polecić zarówno osobom, które dopiero zaczynają przygodę z przetworami, jaki i wszystkim wprawionym w zamykaniu smaków w słoikach, gdyż ci pierwsi będą zachwyceni prostotą przepisów, ci drudzy zaś z pewnością docenią oryginalność wielu receptur.
Książka "Słoiki i słoiczki. Przetwory na cztery pory roku" - Dorota Indycka - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2018 r.