pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL

Autor książki:

Monika Milewska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Państwowy Instytut Wydawniczy
Rok wyd.: 2022
Oprawa: twarda
Ilość stron: 550 s.
EAN: 9788381963503
ISBN: 978-83-8196-350-3
Data: 2022-03-21
Cena wydawcy: 59.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym leksykonem dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL.

Książka "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" - Monika Milewska - oprawa twarda - Wydawnictwo Państwowy Instytut Wydawniczy. Książka posiada 550 stron i została wydana w 2022 r.