Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Videograf II |
Rok wyd.: | 2009 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 272 s. |
Wymiar: | 164x241 mm |
EAN: | 9788371836671 |
ISBN: | 978-83-7183-667-1 |
Data: | 2009-02-10 |
Opis książki:
Przydatny poradnik dla miłośników kuchni regionalnych. W pierwszym rozdziale autorka przedstawia rolę kuchni w tradycyjnym śląskim domu. Opisuje typowe sprzęty, zwyczaje panujące w śląskich rodzinach, podział obowiązków, sposób spędzania wolnego czasu. Opowiada, jak funkcjonowała spiżarnia, jak gromadzono zapasy na zimę, jak przygotowywano przetwory z warzyw i owoców, jak przebiegało świniobicie. Podaje też przepisy na domowe wyroby wędliniarskie i przetwory na zimę. Główną część poradnika tworzą przepisy kulinarne na różne okazje: na co dzień, na niedzielę, na okres postu i na przednówek, na święta, na uroczyste spotkania towarzyskie, na uroczystości rodzinne. Oprócz potraw, które powszechnie kojarzą się ze śląską kuchnią, autorka przypomina wiele zapomnianych już zup, sałatek, czy dań mięsnych. Wstęp do książki napisała prof. Dorota Symonides - wybitna znawczyni historii i kultury Śląska.
Książka "Śląska kucharka doskonała" - Elżbieta Łabońska - oprawa twarda - Wydawnictwo Videograf II. Książka posiada 272 stron i została wydana w 2009 r.