Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów
Carolina Pietyra, Kamil Wernicki
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | ZNAK |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 320 s. |
Wymiar: | 169x232 mm |
EAN: | 9788324083473 |
ISBN: | 978-83-2408-347-3 |
Data: | 2022-02-23 |
Opis książki:
Jak powstał pierwszy ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Jak właściwie serwować i degustować sery? Czy można łączyć słodkie wino z roquefortem? I czy ta pleśń powinna tak smakować? Coraz częściej sięgamy po sery, jednak nie każdemu znany jest serowy savoir-vivre: jak łączyć ze sobą po szczególne gatunki i zestawiać je z winami, co podać jako dodatek. Nie bez powodu sery na desce układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara - zaczynając od lekkich, kończąc na tych ciężkich i bardziej wyrazi stych. Udaj się w podróż w głąb świata serwowania i degustacji serów. Ta książka to elementarz serów europejskich i przewodnik po ich historii wzbogacony ciekawymi anegdotami, a także wskazówkami, jak najlepiej zestawiać sery i wina. Znajdziesz w nim wiedzę praktyczną dotyczącą podawania, krojenia i przechowywania serów oraz 40 przepisów na dania z nimi w roli głównej inspirowanych kuchnią z różnych zakątków świata. Ten dojrzewający przewodnik będzie świetnym kompanem podczas wieczorów z przyjaciółmi wokół deski serów, a także doskonałym kompendium przydatnym miłośnikom podróży smakowych. Rozsmakuj się w serach!
Książka "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów" - Carolina Pietyra, Kamil Wernicki - oprawa twarda - Wydawnictwo ZNAK. Książka posiada 320 stron i została wydana w 2022 r.