Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bellona |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 224 s. |
Wymiar: | 180x225 mm |
EAN: | 9788311129719 |
ISBN: | 978-83-11-12971-9 |
Data: | 2014-02-26 |
Opis książki:
Sekrety szefa kuchni to coś więcej niż zbiór znakomitych receptur od cieszącego się uznaniem szefa kuchni z olbrzymią charyzmą - w tej fascynującej książce kucharskiej odsłania on bowiem wiele swych kulinarnych sekretów. Przepisy są przedstawione w jasny i łatwy do wykorzystania sposób znajdziemy tu także szczegółowe wyjaśnienia i zdjęcia które obrazują unikalne metody Gordona jego genialne rozwiązania ułatwiające gotowanie i inne przydatne w kuchni wskazówki. Spróbujcie przygotować na przykład jego sałatkę z tuńczyka z treviso posługując się opracowaną przez niego techniką karmelizowania gorzkich liści. Przyrządźcie też jego odświeżającą letnią zupę i dorzućcie do niej kostki lodu z dodatkiem oliwy z oliwek - sprawią że będzie chłodna a w trakcie topienia się przesycą ją niepowtarzalnym smakiem. Wiele pomysłów Gordona jest prostych jednocześnie niewiarygodnie skutecznych. Dla wygody przepisy są podzielone według rodzajów żywności ryby drób i dzikie ptactwo mięso warzywa i sałatki owoce itd. Wiele gotowych potraw jest pokazanych na wspaniałych całostronicowych ilustracjach. Można być pewnym że dania z przepisów bez problemu przygotuje się w domu - wszystkie zostały wcześniej przetestowane w domowej kuchni. Dodatkowo można się zapoznać z różnymi sposobami przyrządzania potraw z wyprzedzeniem czy takimi oszczędzającymi czas które są praktykowane w restauracjach Gordona dzięki czemu zorganizuje się na przykład przyjęcie bez nadmiernego wysiłku. Ta inspirująca książka kucharska ma szansę stać się klasyczną pozycją w waszej kuchni.
Książka "Sekrety szefa" - Gordon Ramsay - oprawa miękka - Wydawnictwo Bellona. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2014 r.