Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | EDIPRESSE POLSKA |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 170x250 mm |
EAN: | 9788379454204 |
ISBN: | 978-83-7945-420-4 |
Data: | 2016-09-28 |
Opis książki:
Teoria bez praktyki to jak dwa plus dwa bez czterech. Zaświadczam, że przedstawione w książce przepisy kulinarne konsumowałem przez lata w postaci gotowych dań, aż mi się uszy trzęsły. Mlaszcząc i cmokając z zachwytu, brałem dokładki, i to nie raz. Mój entuzjazm budziły zwłaszcza ryby: od śledzia pod buraczkami - mniam mniam! - po karpia, szczupaka, sandacza - pycha! Marysia i Janusz uwielbiają gotować, wkładają w to serce, a to podstawa udanej kuchni.
I jeszcze ta wschodnia nutka, zrozumiała przy nazwisku Pakulnis, która przypomina mi zawsze potrawy serwowane w młodości przez pochodzącą z Kresów babcię Emilię. Praktyka czyni mistrza. Maria Pakulnis to wielka Artystka na ekranie i na scenie, ale też w kuchni. Bardzo smaczna książka, o czym, przełykając ślinkę, z satysfakcją informuje Janusz "Łasuch" Zaorski
Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz - współautor Scen kuchennych - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię. A teraz znaczną część tej magii - pod postacią przepisów na bajeczną kuchnię - mogą Państwo odnaleźć w niniejszej książce.
Andrzej Saramonowicz
Książka "Sceny kuchenne" - Maria Pakulnis, Janusz Mizera - oprawa twarda - Wydawnictwo EDIPRESSE POLSKA. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2016 r.