
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pascal |
Rok wyd.: | 2025 |
Oprawa: | Miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 115x190 mm |
EAN: | 9788383174624 |
ISBN: | 978-83-8317-462-4 |
Data: | 2025-03-13 |
Opis książki:
Rzym i Watykan Pascal Lajt Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu! Z czego słynie rzymska kuchnia? Skąd płynie woda zasilająca słynną fontannę di Trevi? Które święto obchodzi się w Rzymie najhuczniej? Czy warto odwiedzić Ogrody Watykańskie? Podczas podróży z Pascalem odkryjesz fascynujące zaułki Wiecznego Miasta! Wbrew temu, co myślą niektórzy - Rzym to nie leniwa atmosfera włoskich miasteczek prowincji. Rzym to stolica kraju i siedziba rządu, Watykan, tysiące świątyń i muzeów, getto i starożytne budowle. Rzym to pędzące skutery, trąbiące auta, syreny karetek - hałas, chaos, strajki i wieczny pęd. Jednocześnie Rzym to wyjątkowe muzeum pod otwartym niebem, gdzie zachwycające place, kościoły, pałace i fontanny tworzą scenografię codziennego życia, gdzie włoska la dolce vita to espresso o każdej porze, aperitivo po pracy i kolacja wśród bliskich. Barbara Kamińska autorka bloga Planet Rome Sezon na karczochy Wśród warzyw sezonowych bez wątpienia króluje karczoch. Na rzymskich stołach pojawia się w okresie od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Właściwie przyrządzony sprawi, że nigdy nie zapomni się jego smaku i zawsze będzie się miało na niego ochotę. Warto go skosztować w wersji po żydowsku - smażonego (carciofo alla giudia) - i po rzymsku - gotowanego (carciofo alla romana).
Książka "Rzym i Watykan" - Barbara Kamińska - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2025 r.