Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Książka i Wiedza |
Rok wyd.: | 2003 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 152 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788305132657 |
ISBN: | 83-05-13265-X |
Data: | 2005-06-13 |
Opis książki:
To bardzo smakowita książka. Od samych nazw potraw kręci się w głowie, a ślinka napływa potokiem do ust. Są wśród nich prawdziwe dzieła sztuki. Pobudzają wyobraźnię, są zapowiedzią czegoś niezwykłego... Znajdziemy więc dania takie jak: "Pomruk głębin", "Przysmak kniazia", "Zakręcona płoć", "Taniec rusałki", "Przebój klasztoru", czy "Rosłanka ustecka".Poradnik zawiera sto osiemdziesiąt przepisów na różnorodne dania z ryb słodkowodnych, występujących w Polsce. Autor, ichtiolog i zapalony wędkarz, omawia w nim także wartość odżywczą ryb, ich obróbkę, przechowywanie i sposoby przyrządzania, a także charakteryzuje gatunki ryb występujących w naszych rzekach i jeziorach. Praktyczne wskazówki pomogą tym, którzy ryby kupują, w wyborze tylko świeżego towaru.
Książka "Ryby w kuchni. Nie tylko wędkarskiej" - Olgierd Różycki - oprawa miękka - Wydawnictwo Książka i Wiedza. Książka posiada 152 stron i została wydana w 2003 r.