pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Roślinna kuchnia regionalna

Autor książki:

Paweł Ochman

Dane szczegółowe:
Wydawca: Marginesy
Rok wyd.: 2020
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 344 s.
Wymiar: 170x225 mm
EAN: 9788366500877
ISBN: 978-83-6650-087-7
Data: 2020-10-13
Cena wydawcy: 49.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca - jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Paweł Ochman - weganin, autor bloga weganon.pl, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książki Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.

Książka "Roślinna kuchnia regionalna" - Paweł Ochman - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Marginesy. Książka posiada 344 stron i została wydana w 2020 r.