Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Klub Książki Katolickiej |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 356 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788388481673 |
ISBN: | 978-83-8848-167-3 |
Data: | 2007-02-09 |
Opis książki:
Co się w klasztornej kuchni wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destyllowalo —
Wszystko w łej księdze ledwie się zmieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zebrał, zrymował, spróbował — i przezył.
Jacek KOWALSKl
A półprodukty wyrysował boski Rysomalownik Pan Piotr ŁYSAKOWSKl Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój zasłużony renesans.
Znajdujemy tu stare receptury na te najbardziej wyszukane potrawy, ale i na te najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Receptury klasztorne są w równej mierze dla ciała, jak dla duszy. Jest to przede wszystkim wielka zasługa Jacka Kowalskiego, historyka sztuki, miłośnika kultury sarmackiej, pieśniarza i poety, ale także konesera staropolskiej kuchni i autora znakomitych programiów telewizyjnych poświęconych kuchni klasztornej. To dzięki niemu i współl-pracujacemu z nim ilustratorowi Piotrowi Łysakowskiemu powstała ta księga, która zachowuje piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane. Jest ona ozdobiona perełkami sarmackiego humoru i ponętnymi ilustracjami, które pozwalają się wczuć w nastrój towarzyszący staro-dawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów... Kuchnia staropolska w najlepszym tego słowa znaczeniu.
Książka "Receptury klasztorne" - Jacek Kowalski (red.) - oprawa twarda - Wydawnictwo Klub Książki Katolickiej.