Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olimp Media |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 140x200 mm |
EAN: | 9788377070055 |
ISBN: | 978-83-7707-005-5 |
Data: | 2010-04-15 |
Opis książki:
Z Przysmaków żydowskich dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu.
Prezentujemy tu przepisy zarówno na dania północnoeuropejskich Żydów aszkenazyjskich, jak i na potrawy pochodzących z Południa sefardyjczyków.
Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent - wołowy gulasz z fasolą i kaszą - czy holiszkies, czyli gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ciasto dyniowe i mandelbrot (chlebek migdałowy).
Ponadto w naszej publikacji nie mogło zabraknąć przepisów na znane na całym świecie bajgle, baklawę, kugel oraz humus.
Książka "Przysmaki żydowskie" - Estera Kafka, Malka Kafka - oprawa twarda - Wydawnictwo Olimp Media. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2010 r.