Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pax |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 340 s. |
Wymiar: | 160x240 mm |
EAN: | 9788321112534 |
ISBN: | 83-211-1253-6 |
Data: | 2005-12-22 |
Opis książki:
Jak biesiadowali królowie i księzniczki, co smakowało zakonnikom i świętym, czym zajadali się artyści, co gotowali sławni kucharze, jak dogodzić podniebieniu gości? Po sukcesie wydawniczym książki Kuchnia, Kościół i rozkosze gotowania (IW Pax 1997) Jozef Imbach (ur. 1945), szwajcarski teolog, wykładowca Uniwersytetu Katolickiego w Lucernie, profesor teologii fundamentalnej na Papieskim Wydziale Teologicznym w Rzymie, autor prac na temat związków literatury i teologii, przedstawia kolejny tytuł - owoc swej drugiej - obok teologii - pasji, pasji kucharzenia. Ale mamy tu nie tylko przepisy. Anegtoty, ciekawostki, wiadomości z historii Kościoła i historii obyczajów - podane lekko i dowcipnie, w niepowtarzalnym stylu autora, czynią tę książkę miłą i pożyteczną lekturą.
Książka "Przysmaki papieży i prałatów" - Josef Imbach - oprawa twarda - Wydawnictwo Pax.