Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olimp Media |
Rok wyd.: | 2009 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 140x200 mm |
EAN: | 9788361513452 |
ISBN: | 978-83-6151-345-2 |
Data: | 2009-06-29 |
Opis książki:
Poznaj smaki polskich kresów!
Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju.
Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków.
Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach.
Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej - m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię - oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą.
Waldemar Kurowski - dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków.
W serii:
Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni
Książka "Przysmaki kresowe" - Waldemar Kurowski - oprawa twarda - Wydawnictwo Olimp Media. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2009 r.