pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Przysmaki kresowe

Autor książki:

Waldemar Kurowski

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olimp Media
Rok wyd.: 2009
Oprawa: twarda
Ilość stron: 160 s.
Wymiar: 140x200 mm
EAN: 9788361513452
ISBN: 978-83-6151-345-2
Data: 2009-06-29
Cena wydawcy: 29.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Poznaj smaki polskich kresów!
Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju.
Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków.
Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach.
Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej - m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię - oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą.
Waldemar Kurowski - dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków.
W serii:
Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni

Książka "Przysmaki kresowe" - Waldemar Kurowski - oprawa twarda - Wydawnictwo Olimp Media. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2009 r.