Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Świat Książki |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 248 s. |
Wymiar: | 135x215 mm |
EAN: | 9788379430352 |
ISBN: | 978-83-7943-035-2 |
Data: | 2014-08-21 |
Opis książki:
Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy nie bez powodu mówiono pieprzno i szafranno moja mościa panno. ... Dawniej nazywano je aroma lub korzenie dziś mówimy po prostu przyprawy i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła nasiona jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin kłącza liście owoce nasiona pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne. Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. ... Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy ale także pobudzają apetyt ułatwiają trawienie mają też działanie lecznicze. fragment wstępu
Książka "Przyprawy i mieszanki przypraw" - Hanna Szymanderska - oprawa miękka - Wydawnictwo Świat Książki. Książka posiada 248 stron i została wydana w 2014 r.