Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Triglav |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 88 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788392493488 |
ISBN: | 978-83-9249-348-8 |
Data: | 2010-07-06 |
Opis książki:
"Stół tam jest zawsze pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia..." pisał Herbord w XII w. O tym właśnie traktuje ta książka.
"Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni.
Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu. W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi.
Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt.
Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek."
Książka "Przy słowiańskim stole" - Małgorzata Krasna-Korycińska - oprawa miękka - Wydawnictwo Triglav. Książka posiada 88 stron i została wydana w 2010 r.