Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pascal |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 241x242 mm |
EAN: | 9788375131673 |
ISBN: | 978-83-7513-167-3 |
Data: | 2008-11-19 |
Opis książki:
Seria przewodników kulinarnych realizuje ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale i skutecznym sposobem odkrywania świata. Autorami przewodnika kulinarnego „Meksyk” są Ewa Rusek oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło (przepisy). Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche... Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. Ludy zamieszkujące terytorium Meksyku żywiły się kukurydzą, kalabasą (rodzaj cukini), kakao, fasolą, batatami i chili. Mięso pochodziło ze zwierząt łownych oraz hodowanych indyków i psów, a także ryb słono- i słodkowodnych. Dopiero wraz z przybyciem Hiszpanów nawyki żywieniowe zmieniły się.
Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie.
Książka "Przewodnik kulinarny. Meksyk" - Andrzej Rudnicki-Sipayłło, Ewa Rusek - oprawa twarda - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2008 r.