pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Przewodnik kulinarny. Meksyk

Dane szczegółowe:
Wydawca: Pascal
Rok wyd.: 2008
Oprawa: twarda
Ilość stron: 160 s.
Wymiar: 241x242 mm
EAN: 9788375131673
ISBN: 978-83-7513-167-3
Data: 2008-11-19
pozycja niedostępna

Opis książki:

Seria przewodników kulinarnych realizuje ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale i skutecznym sposobem odkrywania świata. Autorami przewodnika kulinarnego „Meksyk” są Ewa Rusek oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło (przepisy). Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche... Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. Ludy zamieszkujące terytorium Meksyku żywiły się kukurydzą, kalabasą (rodzaj cukini), kakao, fasolą, batatami i chili. Mięso pochodziło ze zwierząt łownych oraz hodowanych indyków i psów, a także ryb słono- i słodkowodnych. Dopiero wraz z przybyciem Hiszpanów nawyki żywieniowe zmieniły się.
Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie.

Książka "Przewodnik kulinarny. Meksyk" - Andrzej Rudnicki-Sipayłło, Ewa Rusek - oprawa twarda - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2008 r.