Przewodnik kulinarny. Chiny
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pascal |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 241x244 mm |
EAN: | 9788375131567 |
ISBN: | 978-83-7513-156-7 |
Data: | 2008-11-19 |
Opis książki:
Seria przewodników kulinarnych debiutowała jesienią 2006 r. Realizuje ona ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale i skutecznym sposobem odkrywania świata. Autorem przewodnika kulinarnego „Chiny” jest Paweł Albrzykowski, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych, autor felietonów i książek poświęconych kuchni chińskiej. Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Chin, jak Pekin, Szantung, Jiangsu i Zhejiang, Szanghaj, Syczuan, Guangdong, Yunnan. Uwalniamy w wyobraźni zapach imbiru czy sosu sojowego, smak bułeczek baozi z mięsnym farszem, smażonego ryżu z Yang chow, kurczaka Gong Bao... Jesteśmy tam.
Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie.
Książka "Przewodnik kulinarny. Chiny" - oprawa twarda - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2008 r.