Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wiedza i Życie |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 71 s. |
Wymiar: | 130x180 mm |
EAN: | 9788371848582 |
ISBN: | 83-7184-858-7 |
Data: | 2004-10-15 |
Cena wydawcy: 11.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Wiedza i doświadczenie w pigułce Rady ekspertów w przystępnej formie i za przystępną cenę Podstawowe informacje o przetworach z owoców w 101 poradach Szybka odpowiedź na wszystkie pytania
Książka "Przetwory z owoców" - Oded Schwartz - oprawa twarda - Wydawnictwo Wiedza i Życie.
Spis treści:
SKŁADNIKI
Po co robić przetwory
Sezon na przetwory
Owoce jagodowe
Owoce z sadu
Owoce cytrusowe
Owoce egzotyczne
Aromaty
Cukry
Kwasy
Octy
Alkohole
PODSTAWOWY SPRZĘT
Sprzęt kuchenny
Filtry
Garnki
Pojemniki
Słoiki bez pokrywek
Słoiki z pokrywkami
TECHNIKI PRZETWARZANIA
Sterylizowanie słoików
Napełnianie słoików
Zamykanie butelek
Pasteryzowanie w butelkach
Weki
Słoiki z nakręcanym pierścieniem
Pasteryzowanie w słoikach
Zapobieganie odbarwianiu się owoców
Suszenie owoców
Higiena
PODSTAWOWE CZYNNOŚCI
Blanszowanie i obieranie owoców
Obieranie cytrusów
Obciążanie
Wyciąg pektynowy
Test pektynowy
Cedzenie
Filtrowanie
Woreczek przyprawowy
DŻEMY I KONFITURY
Dżemy
Udane dżemy
Próby krzepnięcia
Poprawianie krzepliwości
Dżem z owoców egzotycznych
Dżem malinowy
Dżem z czarnych jagód
Dżem śliwkowy
Dżem morelowy
Dżem z czarnych porzeczek
Dżem z damascenek
Dżem winogronowy
Konfitury z wiśni
Konfitury z poziomek
Marmolada pomarańczowa
Marmolada brzoskwiniowa
Mincemeat
GALARETKI
Galaretka malinowa
Udane galaretki
Miętowa galaretka z jabłek
Galaretka z rajskich jabłuszek
Galaretka z czerwonych porzeczek
Galaretka z czerwonych śliwek
Galaretka ananasowo-pomarańczowa
SYROPY I OWOCE W ALKOHOLU
Syrop malinowy
Syrop z granatów
Ananasy w kirschu
Mandarynki w brandy
Brzoskwinie w brandy
Gruszki w eau de vie
Cassis
POWIDŁA, MASY I MARMOLADKI
Powidła z mango
Powidła z owoców mieszanych
Powidła z owoców kiwi
Powidła wielosmakowe
Masa z różowych grejpfrutów
Udane masy
Masa cytrynowa
Pigwowe marmoladki
Pomidory z owocami
Skórka owocowa
OWOCE SUSZONE I KANDYZOWANE
Brzoskwinie suszone w piekarniku
Kandyzowane skórki cytrusowe
Kandyzowane ananasy
Kandyzowane morele
Kandyzowanie
OCTY
Ocet cytrusowy
Ocet jagodowy
Słodki ocet bez cukru
Ocet truskawkowy
Klarowanie octu
MARYNATY I SOSY
Śliwki marynowane
Limony marynowane
Pomarańcze marynowane
Cytryny marynowane
Gruszki marynowane
Chiński sos śliwkowy
Sos daktylowy
CHUTNEYE
Chutney imbirowy
Udane chutneye
Chutney śliwkowy
Chutney jabłkowy
Chutney brzoskwiniowy
Ostry chutney mangowy
Chutney z owoców egzotycznych
Chutney figowy
Po co robić przetwory
Sezon na przetwory
Owoce jagodowe
Owoce z sadu
Owoce cytrusowe
Owoce egzotyczne
Aromaty
Cukry
Kwasy
Octy
Alkohole
PODSTAWOWY SPRZĘT
Sprzęt kuchenny
Filtry
Garnki
Pojemniki
Słoiki bez pokrywek
Słoiki z pokrywkami
TECHNIKI PRZETWARZANIA
Sterylizowanie słoików
Napełnianie słoików
Zamykanie butelek
Pasteryzowanie w butelkach
Weki
Słoiki z nakręcanym pierścieniem
Pasteryzowanie w słoikach
Zapobieganie odbarwianiu się owoców
Suszenie owoców
Higiena
PODSTAWOWE CZYNNOŚCI
Blanszowanie i obieranie owoców
Obieranie cytrusów
Obciążanie
Wyciąg pektynowy
Test pektynowy
Cedzenie
Filtrowanie
Woreczek przyprawowy
DŻEMY I KONFITURY
Dżemy
Udane dżemy
Próby krzepnięcia
Poprawianie krzepliwości
Dżem z owoców egzotycznych
Dżem malinowy
Dżem z czarnych jagód
Dżem śliwkowy
Dżem morelowy
Dżem z czarnych porzeczek
Dżem z damascenek
Dżem winogronowy
Konfitury z wiśni
Konfitury z poziomek
Marmolada pomarańczowa
Marmolada brzoskwiniowa
Mincemeat
GALARETKI
Galaretka malinowa
Udane galaretki
Miętowa galaretka z jabłek
Galaretka z rajskich jabłuszek
Galaretka z czerwonych porzeczek
Galaretka z czerwonych śliwek
Galaretka ananasowo-pomarańczowa
SYROPY I OWOCE W ALKOHOLU
Syrop malinowy
Syrop z granatów
Ananasy w kirschu
Mandarynki w brandy
Brzoskwinie w brandy
Gruszki w eau de vie
Cassis
POWIDŁA, MASY I MARMOLADKI
Powidła z mango
Powidła z owoców mieszanych
Powidła z owoców kiwi
Powidła wielosmakowe
Masa z różowych grejpfrutów
Udane masy
Masa cytrynowa
Pigwowe marmoladki
Pomidory z owocami
Skórka owocowa
OWOCE SUSZONE I KANDYZOWANE
Brzoskwinie suszone w piekarniku
Kandyzowane skórki cytrusowe
Kandyzowane ananasy
Kandyzowane morele
Kandyzowanie
OCTY
Ocet cytrusowy
Ocet jagodowy
Słodki ocet bez cukru
Ocet truskawkowy
Klarowanie octu
MARYNATY I SOSY
Śliwki marynowane
Limony marynowane
Pomarańcze marynowane
Cytryny marynowane
Gruszki marynowane
Chiński sos śliwkowy
Sos daktylowy
CHUTNEYE
Chutney imbirowy
Udane chutneye
Chutney śliwkowy
Chutney jabłkowy
Chutney brzoskwiniowy
Ostry chutney mangowy
Chutney z owoców egzotycznych
Chutney figowy