Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 224 s. |
Wymiar: | 165x205 mm |
EAN: | 9788377704974 |
ISBN: | 978-83-7770-497-4 |
Data: | 2011-08-29 |
Opis książki:
Od wieków ludzie zastanawiali się w jaki sposób przechować żywność wydłużyć jej trwałość aby zachowała wartości odżywcze i walory smakowe. Suszone zioła wykorzystywano w różnego rodzaju mieszankach aptecznych oraz kulinarnych. Suszono również grzyby warzywa i owoce. Dziś popularną formą przechowywania produktów jest ich mrożenie ale nadal niesłabnącym powodzeniem cieszą się wszelkiego rodzaju przetwory. Ich popularność wynika z tego że samodzielne przygotowane przetwory nie zawierają szkodliwych dla zdrowia konserwantów. Tempo życia powoduje że łatwiej otworzyć słoik z własnoręcznie zakwaszonym barszczem lub żurkiem i w ciągu zaledwie kilku minut uzyskać wyborną zupę. Chutneye octy i oliwy kwaszonki marynaty konfitury dżemy galaretki czyli przeszło 100 przepisów na zamykanie smaków i aromatów w słoikach według starych sprawdzonych receptur.
Książka "Przetwory. Z babcinego notatnika" - Elżbieta Adamska - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2011 r.