Przepis na potwora. Jak z odkryć naukowych narodził się Frankenstein
Kathryn Harkup
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Copernicus Center Press |
Rok wyd.: | 2023 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 320 s. |
Wymiar: | 140x215 mm |
EAN: | 9788378867371 |
ISBN: | 978-83-7886-737-1 |
Data: | 2023-10-19 |
Opis książki:
Jak powstawał słynny potwór Frankensteina? Na przełomie XVIII i XIX wieku dokonał się wielki postęp w zakresie zrozumienia elektryczności i fizjologii. Wyobraźnię ludzi rozpalały sensacyjne demonstracje naukowe, w tym otwarte dla publiczności sekcje zwłok, a łamy gazet były pełne doniesień o porywaczach ciał zwanych wskrzesicielami. W tej atmosferze podziwu dla osiągnięć nauki i strachu przed jej zbyt szybkim rozwojem narodził się pomysł na jedną z najsłynniejszych postaci z fantastyki naukowej - Victora Frankensteina. Przepis na potwora to pasjonujące sprawozdanie z badań dziewiętnastowiecznych naukowców, stanowiących inspirację dla Mary Shelley. Kathryn Harkup skrupulatnie przygląda się ówczesnym teoriom naukowym, rozwojowi chemii, fizjologii, elektryczności. Zagląda w mroczne zaułki medycyny, tworzy niesamowitą miksturę nauki i historii oraz pokazuje, że nowoczesne dokonania (defibrylatory, transfuzja krwi, transplantacja organów) są w dużej mierze następstwem tych właśnie makabrycznych eksperymentów. Przepis na potwora przemieni zwykły wieczór z książką w przerażające spotkanie z najmroczniejszym okresem w dziejach nauki. A czy potworem jest monstrum złożone z części ciał innych ludzi czy bezwzględni, wiktoriańscy naukowcy? O tym niech zdecyduje sam czytelnik.
Książka "Przepis na potwora. Jak z odkryć naukowych narodził się Frankenstein" - Kathryn Harkup - oprawa miękka - Wydawnictwo Copernicus Center Press. Książka posiada 320 stron i została wydana w 2023 r. Cena 35.09 zł. Zapraszamy na zakupy!